Gothenburg, Švedska, 15. januarja 2018: SKF je leta 2013 kupil podjetje Cooper kot del ameriške družbe Kaydon Corporation, takrat matične družbe Cooper. Po obdobju konsolidacije so se v SKF-u odločili, da se bodo vsi ležaji seriji Cooper tržile pod imenom SKF Cooper. Izdelki SKF Cooper bodo še naprej dopolnjevali rastoči SKF-portfelj celostnih rešitev na področjih  pomorstva, rudarstva, kamnoseštva, gradbeništva in energetike.

[one_half first]

Ležaji SKF Cooper se lahko montirajo, demontirajo in pregledajo, ne da bi morali razstavljati okoliško opremo, kar zagotavlja prihranke v smislu zmanjšanega vzdrževanja in izpadov.

Izdelki vključujejo tako deljive valjčne ležaje kot tudi deljive dvoredne stožčaste ležaje, ki imajo sposobnost prenašanja aksialnih obremenitev v obe smeri. Oba tipa ležajev sta nameščeni in zatesnjeni v posebnih prilagodljivih kartušah, ki so primerne za montažo v prirobna ali stoječa ležajna ohišja. Kartuše imajo sferično zunanjo površino, ki se prilega površini ležajnega ohišja, podobno kot krogla v sedlu; vsaka nesoosnost gredi povzroča, da se kartuša, tesnila in ležaja premikajo skupaj.

[/one_half]

[one_half]

 

[/one_half]

Tako so tesnila vedno v optimalni poziciji, vzporedno z gredjo. Ta konfiguracija omogoča ohranjanje izredno tesnih odstopanj med ohišjem in gredjo, kar zagotavlja popolno tesnjenje priznano kot eno najboljših v industriji kotalnih ležajev.

Cooper in SKF imata poleg skupnih izdelkov in ugleda še eno skupno točko: oba označujeta 1907 kot izjemno pomembno leto v svoji zgodovini. Leto 1907 je bilo leto, ko je ustanovitelj Cooperja, Thomas Cooper patentiral prvi deljivi valjčni ležaj. Istega leta je Sven Wingquist izumil prve prilagodljive kroglične ležaje in ustanovil podjetje Svenska Kullagerfabriken – danes bolj splošno znano kot SKF.