SKF je predstavil naslednjo generacijo sistema za spremljanje stanja strojev Enlight Center, ki je zasnovan za globalno pomorsko industrijo.

To novo spletno orodje predstavlja prvo fazo večsegmentne strategije razvoja programske opreme, ki jo je pripravila SKF-ova ekipa programerjev, s sedežem v Göteborgu na Švedskem. Sistem ponuja celovito in standardizirano ponudbo za spremljanje stanja v vseh sektorjih industrije in prevoza, kjer je potrebno daljinsko spremljanje in delovanje. Nova programska oprema bo sčasoma nadomestila obstoječ sistem @ptitude Asset Management SKF.

SKF Enlight Center je zasnovan tako, da ustreza spreminjajočim se potrebam današnjih strokovnjakov za upravljanje s pomorskimi sredstvi. Je enostaven in intuitiven za uporabo. Sistem identificira potencialne anomalije stroja, preden lahko povzroči motnje ali poškodbe, pri čemer se podatki preko podatkovnega oblaka, posredujejo na »kopno«.

To omogoča upravljavcem ladij in inženirjem, da izvajajo učinkovito strategijo vzdrževanja. S tem se močno zmanjšajo motnje in operativni stroški, ki nastanejo pri popravilih in remontih ter hkrati izboljša varnost in zanesljivost.

SKF Enlight Center omogoča dostop do podatkov iz vseh krajev po vsem svetu, ne glede na lokacijo posameznega plovila. Sistem je mogoče konfigurirati tako, da zagotavlja različne ravni dostopa različnim uporabnikom (npr. glavni inženir ali upravljavec voznega parka).

SKF Enlight Center nudi, celo relativno neizkušenim pomorskim uporabnikom, z ustreznimi diagnostičnimi informacijami in analizami. Če je to potrebno, lahko podatke preko spleta posredujete SKF-ovim strokovnjakom, ki vam bodo izvedli potrebno analizo napake v delovanju stroja in ponudili ustrezno rešitev. Sistem je na voljo na podlagi licenčnega sporazuma, ki temelji na naročnini, in ga je mogoče prilagoditi specifičnim uporabniškim zahtevam, kar povečuje učinkovitost poslovanja v smislu CapEx in OpEx.

Robert Kaufman, vodja oddelka Programska oprema za spremljanje stanja SKF komentira: “Enlight Center je izdelek kot ga še ni na trgu. Je enostaven za uporabo in izredno prilagodljiv, tako, da ustreza specifičnim zahtevam uporabnika in služi osebju na vseh ravneh – od glavnih inženirjev do operaterjev. Ponuja odličen način učenja tehnike optimizacije dela za manj izkušeno osebje.”