Göteborg, Švedska, decembra 2019: Indukcijski grelnik TWIM 15 je bil zasnovan tako, da poenostavi postopek vroče montaže. Vodja razvoja izdelka SKF, Alberto Herrera, pravi: “Vse kar mora vzdrževalec storiti je, da položi ležaj v sredino grelnika in z magnetom pritrdi temperaturno sondo na notranji obroč ležaja. TWIM 15 bo nato s pritiskom na gumb segrel ležaj na nastavljeno temperaturo potrebno za vročo vgradnjo.”

Temperaturna sonda, pametna elektronika in programska oprema skrbi za optimalno segrevanje

Načelo indukcijskega segrevanja temelji na vplivu izmeničnega toka na navijanje transformatorja in posledičnem pojavu elektromagnetnega polja. Zaradi magnetnega polja se med magnetnim in nemagnetnim delom tvori električni tok. Gre za visokofrekvenčne tokove (HDF) in ogrevanje različnih prevodnih materialov. Posledično zvišanje temperature povzroči, da se material razširi, kar omogoča enostavno montažo ležaja brez trenja ali montažne sile. Ko je ležaj pravilno nameščen in se temperatura zniža, se ležaj povrne v prvotno obliko in ustvari ustrezen ujem na gredi.

Segrevanje na ta način zmanjšuje nevarnost poškodb ležajev oz. delov, ki jih segrevamo in povečuje varnost vzdrževalcev, ki izvajajo montažo, v primerjavi z drugimi metodami za segrevanje, kot so oljne kopeli ali odprti plamen. Vendar lahko nekateri indukcijski grelci povzročijo pregrevanje, kar lahko poškoduje ležaj.

TWIM 15 je opremljen s temperaturno sondo, pametno elektroniko in izpopolnjeno programsko opremo, ki omogoča grelniku, da ustrezno optimizira postopek segrevanja, kar zagotavlja, da se ležaj varno in zanesljivo segreva.

TWIM 15 je bolj uporaben in priročen za uporabo kot drugi grelniki ležajev. Odlikuje ga ravna indukcijska plošča, ki lahko segreva najrazličnejše ležaje in sestavne dele, kot tudi občutljive dele, kot na primer ležaje z zmanjšano notranjo zračnostjo.

TWIM 15 je prenosen in enostaven za uporabo

TWIM 15 je izdelan iz robustne plastike, ojačane s steklenimi vlakni. Je lahek in prenosljiv, kar omogoča uporabo na terenu. Uporabniku prijazna nadzorna plošča omogoča njegovo upravljanje brez posebnega usposabljanja.

Brian Jagmohan, vodja trženja izdelkov v podjetju SKF, pravi: „Ležaji lahko prezgodaj odpovejo, če niso pravilno nameščeni. Pravilna temperatura med vročo montažo je ključna, da je montaža izvedena brez napak. Induktivni grelec TWIM 15 odlikuje njegova zmogljivost in vsestranskost. Je preprost za uporabo, vendar nudi vrhunsko varnost in zanesljivost.”