Göteborg, Švedska: SKF je izdelal prve ležaje na svetu z zaznavanjem obremenitev. Tehnologija je del dolgoročnega strateškega razvoja in temelji na zaznavanju na osnovi optičnih vlaken.

Takšni ležaji so zelo primerni za optimizacijo pri snovanju rotirajočih se strojih, kot so npr. črpalke, saj je omogočeno sprotno merjenje obremenitve.

SKF ležaji, ki zaznavajo obremenitve – za črpalke in kompresorje zelo pripomorejo pri razvoju izdelka, tako, da pospešijo načrtovanje in preverjanje s takojšnim dostopom do različnih podatkov o ležajih. Sem spadajo npr. primerjava aksialnih in radialnih obremenitev, notranje napetosti ležaja, smeri obremenitev, hitrost vrtenja in temperatura.

SKF ležaj opremljen z optičnim senzorjem za zaznavanje obremenitev

Ležaji, ki so zamenljivi s klasičnimi ležaji, nudijo konstruktorjem in testnim inženirjem številne prednosti, med drugim optimizirano dizajniranje, nižje stroške razvoja, krajši cikel oblikovanja in možnost digitalizacije postopka načrtovanja in preverjanja. Proizvajalci originalne opreme in končni uporabniki lahko orodje uporabljajo pri preskušanju in nameščanju nove opreme, da preverijo, ali so v dejanski namestitvi dosežene pravilne obremenitve in zahteve po mazanju in ali niso bile presežene.

” Razumevanje obremenitev v ležajih je ključnega pomena pri zasnovi črpalk.” pojasnjuje Lars Kahlman, strokovnjak za aplikacije v SKF-ovem kompetenčnem centru v Göteborgu na Švedskem. ” V zadnjih letih je SKF z obsežnimi testiranji in simulacijami razvil algoritme, zaradi katerih je tehnologija resnično natančna in robustna. Naš ležaj, ki zaznava obremenitve, omogoča dostop do podatkov, ki so bili do zdaj zelo težko dostopni, saj dobimo natančne meritve napetosti neposredno v ležaju. “

Novi ležaji, ki zaznavajo obremenitve so varni za uporabo v nevarnih okoljih, saj se signali prenašajo z visoko  hitrostjo in z majhno močjo v optičnih vlaknih in ne kot električni signali, zaradi česa je sistem imun tudi na elektromagnetna polja. Omogoča tudi robusten daljinski nadzor, kjer brezžične tehnologije ni mogoče uporabiti, saj lahko optična vlakna oddajajo signale na zelo dolge razdalje.

Več o ležajih, ki zaznavajo obremenitve na tej povezavi: SKF Load Sensing Bearings for pumps and compressors

Prikaz zaznavanja obremenitve s “svetlobo” – SKF merjenje z optičnimi vlakni Load sensing by light – SKF Fiber Optic Sensing